Upptäck mögelproblemet

Vissa kan bo hela sitt liv i ett hus med mögellukt utan att känna något, för de vet inte hur mögel luktar, ofta uppfattas det som en unken lukt, jordlukt, instängd eller källarlukt.

Mögelproblem är inget som endast drabbar fuskbyggen, utan alla hus med uteluftsventilerad krypgrund är i riskzonen (mineralull i golvkonstruktionen 20-35 cm).

Mögel kan lukta mer eller mindre beroende på vilka årstider, detta gör att du kanske inte alltid känner mögellukten. t.ex. om du har huset nerkylt så minskar även mögellukten. Den sätter sig även i dina kläder. Lukten sitter även kvar efter tvättning av kläderna för det går inte att tvätta bort mögellukt.

T ex har man varit borta hemifrån några dygn och kommer hem igen och känner en unken lukt i bostaden (instängt), det är mögellukt.

När man reser bort och tar med sig kläder i en resväska och öppnar den i en bra miljö och därmed upplevs en unken lukt.

När barnen flyttar hemifrån och när dom kommer hem på besök så tycker de att det är en unken, konstig lukt i föräldrarnas bostad och som fastnar i kläderna m.m.

Man reagerar vanligtvis på att vissa utrymmen eller hus finns obehagliga lukter (unken lukt).
För många privatpersoner som har luktproblem i sina hus blir det ett psykologiskt problem, då det känns besvärande att föra lukten med sig till andra miljöer. Det kan oftast vara ett litet känsligt ämne att tala om för någon att det luktar mögel hemma hos dem och en del pratar därför inte om det.

Har man tryckimpregnerade material, som tex i träreglarna m.m så förstärks oftast luktproblemet.
Asfaboard som trossbotten (den som håller upp isoleringen) har oftast en mer ”stickande lukt”.

Mer info kommer snart